Csökkentsd a koraszülés kockázatát!

A koraszülés kockázati tényezőit jelentősen csökkentheted, ha már a terhesség tervezésekor elkezdesz jobban odafigyelni az egészségedre. Cikkünk összefoglalja a kockázati tényezőket és a legfontosabb intézkedéseket a koraszülés megelőzése érdekében.

Mi az, amit megtehetsz a koraszülés ellen?

A WHO 2012-es jelentése szerint a koraszülések aránya az elmúlt 20 évben fokozatosan növekszik. A koraszülés pontos okai ismeretlenek, ugyanakkor számos kockázati tényezőt ismerünk, melyek kiküszöbölésével csökkenthető a kockázat. Az egyik legfontosabb tényező a várandósság tervezettsége, hiszen nem mindegy, hogy esetleg fogamzásgátló szerek használata, az anya dohányzása, vagy egyéb kockázati tényezők mellett fogant meg a baba. A fogamzás előtti időszakban figyelj oda arra, hogy sokat mozogj, szabad levegőn legyél, sétálj, sportolj. Csökkentsd a fölösleges cukor bevitelét a szervezetedben, és lehetőleg próbálj megszabadulni a legtöbb stresszforrástól. Ennek érdekében akár a jelenlegi munkádat is érdemes lehet átértékelned. Ha valamilyen krónikus betegségben szenvedsz, illetve rendszeresen gyógyszert szedsz, már a terhesség tervezését is jelezd a háziorvosodnak, aki elküld a szükséges vizsgálatokra. Ellenőriztesd az általános egészségi állapotod, menj el az eddig halasztgatott szűrővizsgálatokra, különös tekintettel a fogaid állapotára: az elhanyagolt fogak, a gennyes foggyökér is lehetséges kiváltó tényezője lehet a koraszülésnek. Természetesen hagyd el a dohányzást, esetleges drogok használatát.

A koraszülés leggyakoribb kiváltó oka azonban a stressz. Ez alatt nem csak a hétköznapi, munkahelyi stresszt kell érteni. A stresszhormon szint növekedését az elhanyagolt fertőzések, a fogak betegségei, a medencegyulladás, illetve falkavaró, ijesztő élmények is kiválthatják.

A koraszülést előjelző intőjelek

A terhesség alatt intőjelek figyelmeztethetnek az esetleges koraszülés kockázatára. Mindenképp fordulj orvoshoz, ha a következőket tapasztalod a terhesség alatt: bőséges, rossz szagú hüvelyi folyás, ha a nemi szerved viszket, csíp, illetve ha vizeléskor égő, viszkető érzést vagy fájdalmat tapasztalsz. A gyakori méhösszehúzódások, a hüvelyi vérzés, barnás folyás is figyelmeztető jel lehet, és ha a magzat kevesebbet mozog a megszokottnál. Ha erős fejfájást, látászavart tapasztalsz, az is fontos vészjelzés. A magzatvízcsorgás nem mindig egyértelmű tünet: intenzitása nagyban függ attól, hol repedt meg a magzatburok. Ha felül, akkor akár vizeletcsepegéssel is összetéveszthető. Fontos, hogy ha ilyen tüneteket tapasztalsz, azonnal fordulj a szülészedhez vagy orvoshoz!

 

A cikk W. Ungváry Renáta Zsebibabák könyve - kórházban és otthon a koraszülöttel című könyve alapján készült.