Szoptatás az első napokon

A baba születése utáni első pár óra és az első napok nagyon fontosak a szoptatás megkezdésének szempontjából. Ekkor indul meg a tejtermelés, és teszed először a babádat a melledre. Az első talákozás fontos esemény.

A születés után

A baba születése utáni első pár óra nagyon fontos a szoptatás megkezdésének szempontjából, mert a kereső- és szopóreflex ekkor a legerősebb. A szoptatási kapcsolathoz a legjobb kezdet, ha a babát meztelenül a mama mellkasára helyezik rögtön a születése után, és hagyják, hogy a kicsi magától rátaláljon a mellre. Néha a babák teljesen önállóan kapnak rá a mellre minden külső segítség nélkül.

Egyes babák a kezdetektől nagyon energikusan szívják meg a mellet, mások sokkal elővigyázatosabban, éppen hogy csak megnyalják a mellbimbót.
Az első találkozás nagyon fontos esemény neked és a babádnak is. Élvezzétek ki ezeket az első felejthetetlen pillanatokat szülőként, és adjatok magatoknak időt a babával.
Sok kórházban még császármetszés után is megadják a lehetőséget az anyának és a partnerének, hogy a kisbabát a mellkasukon tartva részesíthessék szerető fogadtatásban.

Az előtej – vagy kolosztrum

A baba születése utáni első pár napban először kolosztrumot(előtejet) termelsz. Ez egy sűrű, sárgás színű tej, mely könnyen emészthető. A kolosztrum gazdag immunanyagokban (más néven antitestekben vagy immunoglobulinokban). Ezek építik fel a baba emésztőrendszerét, és megvédik őt a fertőzéstől.

A tejbelövellés

A tejbelövellés rendszerint a 2. és 4. nap között történik meg (néha a 6-7. napon, de koraszülött babák esetében a 10-14. napig nem). Ekkor változik át a tej kolosztrumból érett anyatejjé. A mellek forróvá, nagyobbá válnak és megtelnek. A tej mennyisége megnövekszik. Néha ezt a folyamatot a belső mirigyek duzzanata kíséri, ami a mellet megkeményíti és fájdalmassá teszi.  Megelőzheted az emlőmirigyek megduzzadását, ha a szüléstől kezdve gyakran szoptatsz, és gyengéd, rövid masszázsokban részesíted a melleidet. Ha ennek ellenére is fájdalmat tapasztalsz tejbelövelléskor, a továbbiakban bemutatunk néhány módszert, ami segíthet és megkönnyíti a babád számára a mellre kapást.

  • Ürítsd ki a melledet rendszeresen a babád mellre tételével, vagy fejéssel, pl. a Carum elektromos mellszívóval.
  • Egy rövid fejés szoptatás előtt könnyíthet a feszülésen, így a baba könnyebben a szájába tudja majd venni.
  • A hideg borogatás szoptatás után segíthet.
  • Ha a bimbóudvar területe nagyon duzzadt, az ellentétes nyomással történő puhítás segíthet; ez azt jelenti, hogy finoman benyomod a mellbimbó területét a bordák irányába az ujjbegyeiddel.

Intuitív szoptatás

Sok módja van annak, hogy elkezdj egy szoptatást. Hagyhatod a babádnak, hogy magától találjon rá a melledre (intuitív szoptatás), vagy aktívan segíthetsz is neki benne.

A szoptatási kapcsolathoz a legjobb kezdet, ha a babát meztelenül, félig ülő helyzetben a mama mellkasára helyezik rögtön a születése után. Az intuitív megközelítés kihasználja a baba természetes reflexeit: magától indul meg a mell felé, és veszi a szájába.

Aktív mellre tétel

Ha a babád magától nem tudja a szájába venni a melledet, segíthet, ha aktívan támogatod a mellre kapásban.

A mell kézbevétele
Szabad kezeddel tartsd meg a melledet úgy, hogy az ujjaid alul legyenek, és jól alátámasszák. A hüvelykujjadat helyezd a bimbóudvar fölé.


Ha a melled nagyon tele van, és a babádnak nehéz a szájába venni, segíthet, ha kicsit előrehúzod a bőrt. Ettől a bimbóudvar rugalmasabb lesz, és a baba könnyebben a szájába tudja venni.


A kisbaba mellre tétele
Helyezd el úgy a babát, hogy a mellbimbód az orra felé mutasson. A feje kissé hátrabillen. Az álla és alsó ajka érinti a mellet.

A mellbimbód a baba alsó ajkához ér. Ettől a baba nagyra fogja nyitni a száját.


Mikor a száját szélesre nyitotta, gyorsan, de gyengéden húzd a babát a melledre. A mellbimbónak és a bimbóudvar nagy részének a baba szájában kell lennie. A felső és alsó ajkának kifelé kell fordulnia, az állának és orra hegyének érintenie kell a mellet.

Segíthetsz a babádnak többet bekapni a mellszövetből, ha gyengéden a szájába tolod a melledet a hüvelykujjaddal.
Ha erős fájdalmat tapasztalsz a szoptatás elején, az azt jelenti, hogy a babád nem jó testhelyzetben van. Válaszd el őt a melledtől az ujjad segítségével, és kezdd újra.

Elválasztás a melltől

Mielőtt leveszed a babát a melledről, meg kell szakítanod a vákuumot. Ezt úgy teheted meg, ha az egyik ujjadat finoman a szája sarka és a melled közé tolod. Ha a baba jóllakott, rendszerint magától elengedi a mellet.

 

Felhasznált cikkek:

http://www.ardo.ch/Stillen_in_den_ersten_Tagen.html

http://www.ardo.ch/Stillpositionen.html

A cikkben szereplő képek az ARDO medical AG és a Mikrolab Trading Kft. tulajdonát képezik.