Szoptatás és a mindennapok

A szoptatást a munkával és a szabadidővel összeegyeztetni nem lehetetlen vállalkozás, pusztán szervezés kérdése, és az is fontos, hogy legyen hozzá tejtartalékod.

Szoptatás és munka

Nem kell korán elválasztanod a babádat, csak mert visszamész dolgozni. Valójában ez egy jó ok, hogy folytasd a szoptatást. A babád hiányolni fog téged, amíg nem vagy vele, és a szoptatás ki fogja elégíteni a közelségigényét. Ennek ellenére egy jó adag szervezésre is szükséged lesz. Fontos, hogy jó előre megbeszéld a munkáltatóddal, hogy folytatni szeretnéd a szoptatást. Kérdezd meg, hogy elhagyhatod-e a munkahelyedet, hogy szoptathass, dolgozhatsz-e otthonról, illetve fejhetsz-e a munkahelyeden.
Ha a fejést választod, érdemes három héttel előbb elkezdened fejni, hogy képezni tudj egy kis tejtartalékot, mire el kell kezdened a munkát.
Mellszívót bérelhetsz, vagy vásárolhatsz. A Calypso-To-Go nagyon csendes mellszívó, így használhatod a munkahelyeden is. Lehetővé teszi a tej hűtését és a biztonságos szállítást is.

  • Ha nem sikerül elég tejet kifejned, próbáld úgy rendezni a reggeli szoptatásokat, hogy az egyik melledből szoptatsz, a másikat pedig fejed egy időben.
  • A babádnak időre van szüksége, hogy hozzászokjon az üveghez, ezért többször kell megkísérelni, mire sikerül. A baba gyakran jobban iszik, ha az üveget az apukájától, bébiszittertől vagy egy nagyszülőtől kapja.
  • Szoptasd meg a babádat, mielőtt elindulsz otthonról akkor is, ha nem akkor van a megszokott etetési ideje.
  • Ügyelj arra, hogy olyan ruhát viselj, amiben diszkréten fejhetsz.
  • Összesen kb. 30 percet tervezz be magadnak arra, hogy összerakd a mellszívót, fejj, és elmosogasd a szívókészleteket.
  • Azoknak az anyáknak, akik kizárólagosan szoptattak, praktikus 3-4 óránként fejni, hogy fenntartsák a tejtermelésüket. A fejés gyakorisága csökken, miután új ételeket vezetsz be 6 hónapos kortól.
  • Éjszakánként és azokon a napokon, amikor nem dolgozol, a babád igénye szerint szoptass.

A jogaid a munkahelyen

Ha szeretnéd folytatni a szoptatást, mikor visszatérsz a munkába, normális esetben jogod van ahhoz az időhöz, ami szükséges a szoptatáshoz, vagy a tej lefejéséhez. Kérdezd erről a szoptatási tanácsadódat, szülészedet, vagy a felelős intézményeket.

Szoptatás és szabadidő

Anyának lenni napi 24 órás munkát jelent, ennek ellenére próbálj időt szánni magadra is. A szabadidőd, a rövid pihenők és a rendszeres kikapcsolódási elfoglaltságok a  saját és a babád jólétét is szolgálják, ezek nagyon fontosak. Ha van tartalékod lefejt tejből, biztos lehetsz benne, hogy a babád akkor is anyatejet kap, ha kikapcsolódni mész, például az apukájától.

Felhasznált cikkek:

http://www.ardo.ch/Stillen_und_Berufst%C3%A4tigkeit.html

http://www.ardo.ch/Stillen_und_Freizeit.html