Szoptatási pozíciók és a helyes mellre tétel

Sokféle pozícióban szoptathatod a babádat. Egy szoptatás alatt többször is megváltoztathatod őket. Fontos, hogy találja magadnak egy kényelmes pozíciót, amiben el tudsz lazulni.

A mellre kapásnak nem szabad fájnia, és a babának hatékonyan kell tudni szopni. Az első napokban segíthet, ha egy párnát teszel a térdedre. Jó ötlet gyakran variálni a szoptatási pozíciót a nap folyamán, hogy a mellbimbód megkönnyebbüljön, és biztosan kiürítsd mindkét melledet.
Elkerülheted az olyan a szoptatási problémákat, mint a fájó mellbimbó, túl kevés tej, tejcsatorna-elzáródás, stb. ha a babát az elejétől fogva  helyesen teszed a melledre. Néhány nap gyakorlás után már gondtalanul élvezheted a szoptatást.

Szoptatás fekve

Oldalfekvés

 


Te és a babád az oldalatokon fekszetek közel egymáshoz annyira, hogy a hasatok összeér. Ez a pozíció főleg éjszaka jó, vagy ha szeretnél kicsit pihenni szoptatás alatt napközben.

Szoptatás ülve

Futballtartás

 


A baba háta az alkarodon fekszik, a kezeddel a fejét támasztod, a lába pedig a hátad mögött van kinyújtva. Egy szoptatós párna segíthet abban, hogy ne kelljen önerőből tartanod a baba súlyát.
Ebben a pozícióban könnyen ellenőrizheted és megítélheted, hogyan szopik a babád. Ez a szoptatási pozíció különösen hasznos lehet ikrek vagy koraszülött babák szoptatásánál, császármetszés után, vagy ha a baba meg van fázva.


Klasszikus bölcsőtartás

 


A baba az oldalán fekszik, a karoddal támasztékot nyújtasz neki, hogy az egész teste feléd forduljon. A kézfejeddel támaszd meg a baba popsiját.


Kereszttartás

 


A baba az oldalán fekszik, a karoddal támasztékot nyújtasz neki, és az egész teste feléd fordul.  Mikor a jobb melledre teszed, a bal karoddal tartod őt úgy, hogy az alkaroddal támasztod a testét, a feje pedig a kezeden nyugszik.

 

Eredeti cikk:

http://www.ardo.ch/Stillpositionen.html

A cikkben szereplő képek az ARDO medical AG és a MIKROLAB Trading Kft. tulajdonát képezik.