Babamasszázs

A masszázs segít megnyugtatni a nyugtalan, hasfájós kisbabákat, és elmélyíti az anya-gyermek kapcsolatot. A teljes testmasszázson kívül a hafájástmasszázst a leghasznosabb megtanulni szakembertől.

Hasfájásmasszázs

Az újszülöttnél a hasfájás gyakran keseríti meg a családok életét, mivel a baba bélrendszere még éretlen az első hónapokban. Ilyenkor nyűgös, felhúzza lábait, sokszor vigasztalhatatlanul sír, hasa feszült, felfúvódott, nehezen viseli az érintést.
A hasmasszázs enyhülést hozhat, segíti a szelek távozását, a bélrendszer működését és a relaxációt.

Pár tanács a hasfájásmasszázs előkészítéséhez:

  • Megnyugtató szavakkal magyarázd el a babádnak, hogy segíteni szeretnél neki.
  • Melegítsd fel a kezeidet meleg vízben, és hangolódj rá a masszázsra.
  • Alakíts ki meleg puha fészket a masszírozáshoz; ez biztonságérzettel tölti el a babát.
  • Ügyelj a megfelelő szobahőmérséklet biztosítására.
  • Használj masszázsolajat, hogy mozdulataid folyamatossá, ritmusossá válhassanak.

A masszírozó mozdulatokat a bélmozgás haladási irányának megfelelően a bordák alól a combok felé, az óramutató járásával megegyező irányban végezd.

A panaszokat mérsékelheted vagy megszüntetheted az alábbi gyakorlatsorozattal:

1) Vízikerék:

A mozdulatokat váltott tenyérrel végezd a hason, a bordáktól a combok felé irányuló vízimalomszerű mozdulatokkal, lehetőleg hatszor egymás után.

2) Nap és Hold:

A) Bal kezeddel végezz folyamatosan körkörös mozdulatokat az óramutató járásával megegyező irányba, a vakbél tájékáról kiindulva.

B) A jobb kezeddel végezz masszázsmozdulatot az óramutató járásával megegyező irányba, mintha egy óra számlapján 9-órától 5-óráig követnéd a számokat ujjaiddal.

Majd a két mozdulatot összehangolása következik: egy nap, egy hold, egy nap, egy hold, stb. A mozdulatsort is 6-szor célszerű elvégezned.

3) Térdek a hashoz:

A baba két térdét nyomd gyengéden a hasához 6 másodpercig. Lehetőleg a térdek a baba vállai felé mutassanak.

Az egész sorozat alkalmanként háromszor ismételve a leghatékonyabb.
Naponta kétszer, de akár minden tisztába tevéskor is megismételheted a hasfájásmasszázst.
Amennyiben a hasfájás egy bizonyos napszakhoz kötődik, érdemes előtte fél órával elvégezni a masszázssorozatot, megelőzve így a kellemetlenséget.

A meleg fürdő önmagában is segít a hasfájás oldásában, a hasfájásmasszázs kiegészítéseként pedig támogatja annak hatását és az ellazulást. A pocakfürdőben (pl. Shantala) a baba automatikusan magzati pozíciót veszi fel, ami elősegíti megkönnyebbülést.

A hasfájásmasszázzsal együtt érdemes az egész babamasszázst is elsajátítani annak jótékony, fájdalomcsillapító és nyugtató hatása miatt.

Babamasszázsról

A hasfájásmasszázst és az egész testre kiterjedő babamasszázst okleveles babamasszázs-oktatóktól tanulhatják meg a szülők és kisbabájuk. Az ő elérhetőségükről a www.magye.hu honlapon vagy a (30) 589 3432 telefonszámon kaphatsz tájékoztatást.

A szerző

Némethné Gregor Judit
nemzetközi babamasszázs oktató tréner és oktató
Elérhetőség, egyéni tanácsadás: (20) 325 2901