Miért fontos az anyatej?

Alapos kutatások bizonyítják, hogy a szoptatás egészségesebb, mint a tápszerrel történő cumisüveges etetés. Az anyatej számos olyan összetevőt tartalmaz, mely aktívan harcol a fertőzések ellen.

Alapos kutatások bizonyítják, hogy a szoptatás egészségesebb, mint a tápszerrel történő cumisüveges etetés.
Az anyatej számos olyan összetevőt tartalmaz, mely aktívan harcol a fertőzések ellen. A gyermek immunrendszere két éves koráig még éretlen, ezért a szoptatott gyermekek előnnyel indulnak. A példa kedvéért; az anyatej csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint a fülfertőzés, légúti megbetegedések és a cukorbetegség.
Ha a baba az anyatejen kívül semmi mást nem kap az első 6 hónapban, az allergiák kialakulásának kockázata 50%-kal csökken. Az anyatejes táplálás mérsékli annak kockázatát is, hogy a gyermek későbbi élete során túlsúlyossá válik.
De nem csak a baba számára tartogat előnyöket a szoptatás; ugyanúgy az anyának, neked is. A szoptatás közben felszabaduló hormonok segítik a méh visszahúzódását eredeti méretére. Csökkenti a vérveszteséget és minimalizálja a méh fertőzésének kockázatát. A szoptatásnak nyugtató hatása is van. Továbbá tanulmányok kimutatták, hogy a szoptatás csökkenti az emlőt, a méhet és a petefészket érintő daganatok gyakoriságát, és a szívroham kockázatát is.

 

 

A szoptatás egyszerűbbé teszi az életet

Az anyatej mindig elérhető, mindig megfelelő hőmérsékletű és könnyen emészthető. A szoptatással  pénzt és mindennapos munkát spórolsz, és időt nyersz, melyet magadra, a babádra vagy a partneredre fordíthatsz. A szoptatás csökkenti az egészségügyi költségeket, és a környezetet is véded vele!
Néha az anyák hátrányként élik meg a szoros kötődést, amit a szoptatás megkíván. A 4-6. hét után adhatsz a kisbabádnak lefejt tejet üvegből is. Annak a kockázata, hogy emiatt a babád rászokik az üvegre, és nem lesz többé képes mellről táplálkozni, alacsony. A fejés segít abban, hogy szünetet tarthass 24 órás anyai műszakodban, és folytathasd a szoptatást azután is, hogy visszatérsz a munkába.
Bízz a testedben, a képességeidben, az intuíciódban és a babádban. A partnered támogatásával te és a babád meg fogjátok találni az utat ahhoz a csodálatos kapcsolathoz, amit a szoptatás jelent.

 

Felhasznált irodalom:

Hannah Lothrop: Nagy szoptatóskönyv. White Golden Book, Budapest, 2005.

Dr. Sztahovits Petra: Korababák anyatejes táplálása. Mikrolab Trading Kft., 2016.

Ina May Gaskin: Útmutató szoptatáshoz. Jaffa kiadó, Budapest, 2010.

A cikkben szereplő kép a Mikrolab Trading Kft. tulajdonát képezi.