Medela Karbantartási útmutató

Karbantartási útmutató a Medela elektromos mellszívóihoz

Swing, Lactina, Symphony és Mini Electric mellszívókhoz

1.) Mi a teendő, ha nincs vákuum?

Először győződjön meg arról, hogy a tölcsér körös-körül jól illeszkedik-e a mellre. Bizonyosodjon meg róla, hogy a tölcsér teljesen, akadásig a helyére van-e dugva, és vizsgálja meg, nincs-e rajta repedés vagy törés. Ha a tölcsér sérült, ki kell cserélni.

Ellenőrizze a könyökelemet, nincs-e rajta repedés vagy törés. Ha sérült, ki kell cserélni. 
(A képeken a különböző Medela könyökelemek láthatók.) Ellenőrizze a szilikoncső csatlakozását is a könyökelemhez! Rendesen helyére van-e dugva a szilikoncső, illetve Mini Electric készülék esetén azt, hogy a motor teljesen rá van-e csavarva a könyökelemre!

Tekerje le a palackot, hogy hozzáférjen a szelephez. Ujjával fogja be a szelepet, és kapcsolja be a mellszívót. Ha a szelep befogásától visszatér a vákuum, akkor a szelepfej vagy a membrán sérült. Vegye le a könyökelemről a szelepfejet és óvatosan válassza le róla a membránt. A szelepfejen ellenőrizze, hogy tiszta, lerakódásoktól mentes-e, valamint, hogy nincsenek-e rajta karcok, repedések, vagy nem törött-e. A membránt alaposan nézze meg, repedést vagy szakadást keressen. Amennyiben a fenti alkatrészek valamelyike hibás, cserélni kell!
A Harmony kézi mellszívó esetében szétszedett állapotban ellenőrizze a tölcsért, a pumpakart, a dugattyút és a dugattyúmembránt.
Keressen rajtuk törést, repedést, szakadást. Előfordulhat, hogy a harang alakú szilikonból készült dugattyúmembránon repedést talál. Ellenőrizze, hogy a dugattyú szárán ott van-e a vákuumzárást biztosító o-gumigyűrű. Ha nem találja, pótolja!
Ellenőrizze a vákuumcsövet, nincs-e megtörve vagy kilyukadva. Ha pára, vagy folyadék került bele, akkor az a motorba is beszivároghatott. Ebben az estetben a csövet át kell öblíteni, és szabad levegőn megszárítani. Az esetlegesen a motorba került tejet el kell távolítani.
Ellenőrizze a cső motoregységhez csatlakozó végét, rendesen rá van-e dugva a motor kimenetére. Lactina kórházi mellszívó esetében, ha egy szívófejjel használja a készüléket, ellenőrizze, hogy a dugattyún található vakdugóval (a képen nyíllal jelölt) le van-e zárva a másik vákuumnyílás.
Ellenőrizze a készülék adapterét és az elemeket (ha vannak). Cseréljen elemet, hátha az elem merült le, illetve nézze meg, hogy az adapter kábele nem tört-e meg. Ha a készülék elemmel működik, de az adapterrel nem, akkor az adapter hibásodott meg. Ha a készülék adapterrel működik, elemmel nem, akkor elemcsere szükséges. Ha a motor sem adapterrel, sem elemmel nem működik, nem ad hangot, a motor hibásodott meg. Ebben az esetben forduljon szakszervizhez!

3.) Mit tegyek, ha a készülék tejet szívott fel?

A Mini Electric és a Swing mellszívónál fennáll annak a veszélye, hogy anyatej kerül a mellszívó motorjába:
Ez akkor történik meg, ha a fejés alatt a palack túltöltődik, azaz a tej szintje eléri a szelepet, vagy ha a palack működés közben felborul, megbillen. Ilyenkor a készülék a palackból szívja fel a tejet.
Az is előfordulhat, hogy a szelep nem zár és a nem megfelelően záródó szelep miatt a tej felhabzik.
A felhabzott tejet a motor felszívja. Ha ez történt, azonnal be kell avatkozni: (Ha a beszívott tej beszárad, a motor tönkremegy, nem javítható. Ez nem tartozik a garanciális hibák közé, mert a nem megfelelő kezelésből származik!)

Swing
 1. Kapcsolja ki a mellszívót és húzza ki a csatlakozó dugót a konnektorból.
 2. Nyissa ki az elemház tetejét, vegye ki a habszivacs betétet. Mossa át tiszta, langyos vízzel a habszivacsbetétet, majd jól nyomkodja ki. Hagyja teljesen megszáradni a betétet.
 3. Töltsön meg egy edényt kb. 200 ml meleg szappanos vízzel.
 4. Csatlakoztassa a szívócsövet és az áramvezetéket a mellszívóhoz.
 5. Tartsa az eszközt egy tál fölé (a vezérlőgombbal felfelé) és kapcsolja be. Nyomja meg a gombot és a gomb kétszeri megnyomásával gondoskodjon róla, hogy a legkisebb vákuumszintet állította be.
 6. Tartsa a szívócső azon végét, amely nincs a mellszívóhoz csatlakoztatva, a szappanos vizes edénybe.
 7. A víz a szívócsövön keresztül bekerül a mellszívóba. Addig hagyja a készüléket pumpálni, amíg az összes víz át nem folyik rajta.
 8. Ezt az átöblítést végezze el még egyszer 100 ml tiszta, meleg vízzel.
 9. Ezután hagyja a készüléket még kb. 3 percig bekapcsolva, hogy a mellszívó teljesen megszáradjon.
 10. Amint a habszivacsbetét megszáradt, helyezze vissza a helyére és zárja be az elemház tetejét.
 11. Szükség esetén tisztítsa meg a mellszívó készletet „Az első használatbavétel előtt, illetve naponta egyszer” című tisztítási utasítások szerint.
Mini Electric
 1. Azonnal hagyja abba a fejést és csavarja le a szívófejről a motort.
 2. Minden tejmaradványt töröljön le száraz papír zsebkendővel vagy törlőkendővel a motorról.
 3. Fordítsa úgy a motort, hogy az adapter csatlakozó lefelé legyen. Járassa a motort 30 másodpercig. A csatlakozó mellett lévő túlfolyó nyíláson kifolyik a motorba került tej.
 4. A motort a 2. pont szerint törölje szárazra, különösen a szívófej felőli felületet.
 5. Csavarja vissza a motort és folytassa a fejést.
 6. A fejés befejezése után ismételje meg a 2-4 pontban leírtakat.

4.) A szelep karbantartása

A szelepfejet és membránt elmosás vagy kifőzés előtt szét kell szedni! Egyébként nem tisztítható megfelelően.

Óvatosan nyúljon be a egészen a patent tövéig, és fordítsa ki patentot a lyukból.
Könnyen elszakad, ha a vékony gumimembránnál fogva húzza ki a patentot.
Összerakásakor a membránt pontosan pattintsa vissza a helyére.
A legtöbb meghibásodás a szelepfej valamilyen sérülésére vezethető vissza. Éppen ezért fontos, hogy ezt a vákuumképzéshez elengedhetetlen alkatrészt megfelelően tisztán tartsuk,
hiszen ellenkező esetben tönkremehet a mellszívó, illetve a nem megfelelően tisztított alkatrészeken gombák és baktériumok telepedhetnek meg.

A szelepfej minden apró mechanikai sérülése, karcolódása befolyásolja a szíváserősséget. Ne kaparja és ne piszkálja a szelepházat éles vagy hegyes tárggyal. A törés biztos jele az elégtelen vákuum. Tisztítás és szerelés során is sérülhet az alkatrész.
Például amikor mosogatás közben leesik, vagy beleesik a mosogatóba. Letörhet a szelepház pereme, nem jön létre megfelelő vákuum.
Sok kellemetlenséget okoz a vízkőlerakódás. Ilyenkor az alkatrészek felületén akár szabad szemmel alig látható sárgásfehér porszerű anyag észlelhető. Ez gyenge szíváserősséget illetve a tej felhabzását eredményezheti. Könnyen elkerülhető, ha a főzővízhez vízkeménységtől függő mennyiségű citromsavat vagy citromlevet adunk, amelyek mellesleg a kellemetlen szagokat is megszüntetik.
Javasolt mennyiség: 1 kávéskanál citromsav 1 fazék főzővízhez.

5.) Tisztítás

Ezek az alkatrészek tejjel érintkeznek, ezért minden használat után mosogatást, naponta egyszer pedig fertőtlenítést igényelnek!

Ezek az alkatrészek csak akkor tisztítandók, ha a vákuumcsőbe folyadék vagy pára került. 

Mosogatás

A mosogatáshoz használjon ivóvíz minőségű vizet! Puha mosogatókefe vagy szivacs szükséges a mosogatáshoz.

 • Az első használat előtt mosogassa el a szétszedett készülék rendszeresen tisztítandó alkatrészeit.
 • Minden használat után azonnal szedje szét és mosogassa el az anyatejjel és mellel érintkező alkatrészeket, hogy ne száradjon felületükre az anyatej, és egyben megakadályozza a baktériumok elszaporodását is.
 • Használjon meleg szappanos vizet a mosogatáshoz, majd folyó vízben öblítse le és szárítsa meg az alkatrészeket.
 • A mosogatást végezheti mosogatógép felső tálcáján is.

Csecsemője védelme érdekében azt javasoljuk, hogy kerülje az erős szintetikus mosogatószerek használatát. Azonban az anyatej nagyon magas zsírtartalma miatt, fontos valamilyen zsíroldó hatású mosogatószer használata. Nem elegendő a forróvizes öblítés! Javasoljuk, hogy használjon az organikus mosogatószert. A fertőtlenítéshez ne használjon DDAC- vagy klór alapú hidegfertőtlenítő folyadékot!

Fertőtlenítés

Naponta egyszer szedje szét a készüléket, és a tejjel és a mellel érintkező alkatrészeket mosogatás után fertőtlenítse az alábbi módon:

 • Válasszon egy megfelelő méretű fazekat, tegye bele a fertőtleníteni kívánt alkatrészeket egy textilpelenkába csomagolva és engedjen rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. A vízhez adjon egy teáskanál citromsavat, vagy egy evőkanál citromlét. Ezzel megakadályozhatja a vízkőlerakódást.
 • Forrásig melegítse fel a vizet és legalább 3 percig hagyja forrni. (Anyatejleadás esetén 30 percig.)

VAGY

 • Mikrohullámú gőzfertőtlenítéshez használhat pl. gőzfertőtlenítő tasakot vagy egyéb gyártók mikrohullámú fertőtlenítő edényeit. A nem mikrózható alkatrészeket ne tegye mikrohullámú sütőbe! Használhat elektromos gőzfertőtlenítő készüléket az utasításában leírtak szerint. 
 • A fertőtlenített alkatrészeket rakja szét egy tiszta kendőre, várja meg, amíg kihűlnek és megszáradnak.
 • A készüléket tárolja letakarva, egy erre alkalmas helyen.